janolsgården skylt till hems

Slow feeding!

Hästen är gjord för att beta sparsamt gräs, buskar, rötter, blad, grenar, bark mm. Allt detta i små munsbitar över lång tid. Hästar sover bara ca 4 timmar per dygn och resten av dygnet delas mellan ätande, förflyttning och sociala aktiviteter (hästar tittar inte på TV eller sitter i framför datorn). Om vi ger hästen löst hö på marken eller golvet så blir det alldeles för lättillgängligt viket gör att hästen "suger i sig" höet alldels for fort och tuggar alldeles för dåligt.Det är otroligt viktigt att hästen tuggar maten mycket noga för hästens mättnadsreceptorer sitter i käkmuskeln inte i magsäcken som på oss människor. Det är således inte förrän hästen har tuggat tillräckligt mycket som den känner sig mätt, nöjd och kan tänka sig att göra andra saker än att äta. Att servera hästen portioner med hö förstör situationen ytterligare eftersom höet då vanligen hinner ta slut innan hästen känner sig mätt och detta skapar en inre stress och oro för att någon annan skall komma och ta den "lilla" mat som finns tillgänglig. Detta gör att hästen äter ännu fortare och blir sur och grinig i ätsituationer. Målet skall vara att kunna ge hästen kontinuerlig tillgång till grovfoder utan att den för den skull äter för fort eller för mycket (ofta kallat Slow Feeding) och det är här som SMHN kommer in. Du kanske inte trodde det men de flesta hästar föredrar faktisk att pilla ut höet genom ett SMHN framför att äta löst hö från marken så snart de har vant sig eller jag kanske skall säga glömt bort att höet kan ta slut. När hästen tror att höet växer i nätet på samma sätt som det växer på vallen så försvinner ätstressen och den börjar äta både långsammare och mindre volymer. Jag får ofta rapporter om hästar som själva justerar sin vikt så snart de har vant sig vid SMHN. Det roliga är att en överviktig häst kan äta tillsammans med en underviktig häst från samma SMHN och den överviktiga hästen går ner i vikt samtidigt som den underviktiga hästen går upp i vikt. Detta kan bara förklaras av att när hästen börjar äta som den är gjord för så börjar hela systemet fungera som det är gjort för.Det finns även andra fördelar med SMHN.
• När det gäller SMHN för rundbalar så spar man massor med hö då inget hö går till spillo. De strån hästarna dra ut genom nätet äter de upp så ingenting blir nedtrampat eller förorenat.
• När hästen vräker i sig en portion hö på kort tid så kommer detta att åstadkomma mycket höga insulinnivåer i blodet till skillnad från när den pillar i sig mat i en jämn takt över en lång tid genom ett SMHN. Insulinets roll är att försöka göra så att sockret lagras i muskel-, och fettcellerna, i stället för att bli kvar i blodet. Det socker som inte förbränns i musklerna lagras som kroppsfett (detta gäller även på människor). Höga insulinivåer leder både till höga nivåer av andra hormoner, drastiskt ökad risk för laminitis (fång i hovarna) och även efter en längre tid insulinresistens (IR, diabete typ 2). Insulinresistens betyder att kroppen inte längre reagerar på insulinet och allt socker blir kvar i blodet och insulinnivåerna bara blir högre och högre i ett desperat försök att bli av med sockret.
Alla Shettisar och många kallblod är insulinresistenta från födseln och man kan säga att graden av insulinresisten minskar med hur ädel raser är. Engelska fullblod lär ha den största förmågan att lagra glucos direkt i musklerna för senare användning. Nu är inte SMHN den ultimata lösningen på alla problem utan bara ett verktyg att använda i arbetet att få hästen att må bra. Om hästen inte har någon annan stimulans än att äta hö så kommer den sannolikt att göra det för mycket även ur ett SMHN. Det är därför viktigt att hästen lever i en stimulerande miljö och även har tillgång till andra fodermedel med lägre sockerhalt (vältröskad halm, bark från lövsly) som den kan sysselsätta munnen med.

Hästarna på Jan-Ols gillar sina hönät!

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

www.caisasshop.se 

Här kan du köpa dom finmaskiga hönäten!