janolsgården skylt till hems

Mikaela

Djur har alltid varit mitt största intresse i livet! Framförallt hästar som jag varit tokig i så länge jag kan minnas. Jag började på ridskola när jag var i 3-4års åldern, och har aldrig haft ett uppehåll med hästarna sedan dess, utan intresset har bara blivit större och större.

Skulle aldrig kunna tänka mig ett liv utan dessa underbara Hästar.

När jag var liten hade jag kaniner och fick efter många års  tjat till slut en egen foderhäst jag var då 13år, hon hette Dorina Tor och skulle lånas ut ett år.

När Dorina skulle lämmnas tillbaka blev jag jätte ledsen och tjatade om att få köpa en egen häst men det fick jag inte. Men  mina föräldrar tyckte  att vi skulle skaffa en liten valp istället, Freddie!  Han blev våran första hund som jag tävlade och gick på flera kurser med. Freddie var  pigg, lättlärd och en kaxig liten terrier,  och jag var glad att få en hund till slut som jag drömt om sen jag var liten!

Men när jag började på konstskolan i Västerås kunde han inte följa med utan fick stanna hemma vid mina föräldrar.

Då köpte jag min älskade lilla iller Mogwai, värdens underbaraste lilla djur , som hängde med mig precis överallt. Hemma hade jag också Grålle som jag var skötare på och åkte hem till nästan varje helg.

Grålle köpte jag sen när jag gått klart skolan.

 

När jag flyttade hemifrån blev det fler djur, hundarna Douglas, och Harry, Katten Benzon och min lilla shettis Eddie ingen av dom är längre kvar i livet men alla har en stor plats i mitt hjärta <3

Nu har vi hundarna Zickan, Charlie och Howie. Katterna Blixten, Lowa, Nisse och Kattis. 2 kaniner och ett gäng med hästar och getter.

När jag flyttade till Jan-Ols Gården 2002 jobbade jag som vikarie innom vården men visste att det var hästar jag ville jobba med, men inte riktigt med vad. Eftersom jag är utbildad häst massör och friskvårdare, läst veterinärmedicin och alternativ medicin på häst så hadde jag funderingar på att starta rehabiliterinsstall för skadade hästar, men så blev det inte...

Det fanns 7 stycken  boxar i stallet, så det blev så att två hästar blev ganska många flera och stallet blev fullt, mestadels med mina egna Grålle, Eddie, Aragorn, Dacke och Jehu. Och några stallplatser hyrdes ut.

Att jag skulle börja med ridskola hade jag aldrig kunnat drömma om, men min mammas jobbarkompis undrade om inte hennes dotter och kusin (Johanna Holm som numera hoppar in som ridlärare ibland) kunde börja rida vid mig, jag hade ju så många hästar, och på den vägen är det.... 

 

Så 2005 startade Jan-Ols Gårdens Ridskola i väldigt liten skala med några elever en dag i veckan, men några blev flera, och idag rider det ca 60 elever i veckan på Jan-Ols, och på somrarna har vi ridläger nästan hela sommaren! 

Roligare jobb kan man nog inte ha, att få lära ut till både unga och vuxna och att umgås och träna  med  alla ponnierna och hästarna!
Jag har inte gått någon "vanlig" ridlärarutbildning eftersom jag inte står för det sättet att rida och hantera hästar. Jag vill ge eleverna en helhet när det gäller ridning, körning, samspel mellan häst och människa "nh" och inte minst hur man har hästarna på ett så naturligt sätt som möjligt, med utevistelse i stor flock och fri begränsad tillgång på foder. 

Jag tränar själv regelbundet för duktiga insruktörer innom Akademisk Ridkonst, frihetsdressyr och trick. Är också utbildad Häst massör friskvårdare och  gått flera kurser innom barfotaverkning enligt vildhästmodellen.  

 

Idag äger jag en hel drös med hästar, men det är främst Aragorn, Indigo och Merlin som jag tränar både innom AR, nh och trick! Är så glad att få ha min största hobby som jobb,  även om det kan vara både tufft och slitigt ibland!

 

Mitt andra intresse är att teckna, måla och keramik. Så på gården finns även mitt lilla krukmakeri som tyvärr inte hinns med så ofta nuförtiden...

 

Och så  medeltiden och riddare, som jag verkligen tycker är intressant, vi  försöker att åka på  medeltidsmarknader och brukar också vara med och ha ponnyridning på lite olika medeltida och vikingatida marknader!

Sy är också något som jag tycker är roligt att göra om jag får någon tid över, då framförallt medeltidskläder!