janolsgården skylt till hems

Barfotahästar!

Här på Jan-Ols Gården har vi alla våra hästar barfota och verkade enligt vildhästmodellen!

 

Att sko av sin häst är lätt, och det är ett av alla val man gör som hästägare när man väljer vilken hästhållning man vill ha. Men  det  garanterar absolut inte några friska hovar, likväl ger ju inte en skoning hästar bättre hälsa heller. Vill man ha friska hovar är dock barfota ett steg på vägen. MEN bara ett steg på vägen. Med skor når man aldrig dit.

Själva hovvården är endast 10 % avgörande för friska hovar. Resten 90 % den basala grunden för hälsa - är utfodring, motion och miljö. För att få friska hovar måste man ha en frisk häst och det är den svåraste biten. Vad för slags hästhållning är den optimala för hästar? Hur vill de leva? Vad för mat mår de bäst av? Hur mycket motion behövs? Innan man ens kan börja fantisera om kapaciteten i optimala hovar, måste man för det första ha en frisk och sund häst. Därifrån börjar vi vår resa.

Barfotahovar är ett steg på vägen mot friska hovar. Det av två anledningar. När man skor sin häst berövar man hästen alla dess naturliga funktioner som hovarna har. Det kan vi inte nöja oss med. Med skor på tillåts inte hovarna fungera så som de är menade. Samt med skor på kan man inte se vad som händer i hovarna, därför döljer man många sjukdomssymptom som man därför heller inte rättar till.

Varför barfotahovar inte är det slutgiltiga svaret är att hästens hälsa inte handlar om hovar. Hovarna är inte ett självändamål. Hovarna speglar hela hästens hälsa. Att ha en barfotahäst i fel miljö, kan också orsaka hästen ett stort lidande och det tar vi avstånd ifrån.

En ömmande barfotahäst har sin orsak och att detta ömmande är en viktig information om hästens hälsa och tillstånd hästägaren bör ta på allvar och därmed ta ansvar för. En häst är inte ömfotad FÖR ATT den är barfota, den är ömfotad för att den inte mår bra av någon anledning. Den orsaken finns där, oavsett om man har skor på eller inte. Med en barfotahäst upptäcker man det och där har vi skillnaden.

För att veta vad hästar behöver, vad de är skapta för och kapabla till måste man se på vildhästarna. De förflyttar sig i snitt 4,5 mil per dygn, på alla slags underlag helt utan mänsklig inverkan, på sina friska barfotahovar. Det finns ingenting som kallas för att nöta ut sulan för mycket eller att hovarna går sönder, arten skulle inte ha överlevt med fötter som inte är skapta för att hålla. Motionen vi ger våra hästar är löjlig i jämförelse.

Alla (hov)problem våra tamhästar har, beror på vad vi människor utsätter våra hästar för. Vår hästhållning och hovvård. Det är där vi måste göra en förändring om vi vill ens komma i närheten av vad våra hästar är kapabla till att prestera.

 

Texten är hämtad från den intressanta bloggen om barfota hästar!

Team barfotahovar

Läs hela texten här!

 

 

 

 

 

Stor och liten!